De ce am fost dezamăgită de Paris

bianca-matei

Pentru că am avut așteptări prea mari, create de toate filmele romantice, de Edith Piaf și de pozele cu „Paris is always a good idea.” Nu, nu este.

Am plecat în city break, ca să-i zic așa, cu mult entuziasm și cu nerăbdarea de a vedea turnuri și muzee pe care visam să le văd încă din generală, când eram singura din clasă care o simpatiza pe profesoara de franceză. O doamnă elegantă, cu o oarecare alură franțuzească, pe care eu o vedeam ca pe o a doua bunică a mea. Nu spun ce rușine mi-a fost atunci când mi-a atras atenția pentru că purtam o bluză cu umerii goi. Ei bine, după toți anii în care mi-am format o imagine frumoasă despre Paris, iată-mă ajunsă acolo.

Prima zi a fost minunată. Am ajuns joia, am urcat în Turnul Eiffel, mi-am văzut visul cu ochii fără să dau prea multă importanță celor din jur. A doua zi am petrecut-o în întregime la Disneyland, unde toți angajații au fost super simpatici, cursele distractive, iar spectacolul de la sfârșitul zilei mi-a făcut pielea de găină. Singurul minus al locului sunt prețurile pentru suveniruri, mâncare, orice, dar la asta mă așteptam dinainte să ajung acolo.

În a doua zi începusem să simt deja câteva dintre problemele orașului, dar le-am remarcat și mai tare pe parcursul ultimelor două zile petrecute în Paris. Este un oraș plin de gunoaie. Foarte murdar. Mulți oameni…miros. Nu vreau să par sclifosită, dar era luna septembrie, nu era cald (am purtat pulover și geacă), iar mulți oameni, în special în mijloacele de transport în comun, miroseau a transpirație. Peste tot pe unde am fost în oraș, nu doar unde era mai aglomerat. Mult mai rău ca în Bucureștiul în luna august.

Sistemul de transport în comun e complicat. Cred că uneori mergeam și câte o stație prin tunel ca să ajung la metroul de care aveam nevoie. Cursele din stațiile pentru autobuze sunt, de multe ori, greu de înțeles. Poate e doar părerea mea, dar mi se pare că sunt foarte prost organizați. Și-s multe gropi. Gropi, gropi, gropi peste tot.

Parisul este mult prea scump pentru ceea ce oferă. Mâncare mediocră. Într-adevăr nu am fost la cine știe ce restaurant, dar la un bistro unde erau mulți localnici (bistro care în România ar părea o bodegă dpdv estetic) am plătit 18 eur pentru o porție de risotto cu o ciupercă. Plus că mesele erau atât de apropiate încât auzeam tot ce vorbeau cei din stânga și din dreapta. La McD am dat 10 eur pentru un meniu și sunt sigură că nu era cea mai scumpă opțiune. Mi se pare că toți încercau să mai scoată un euro-doi de la tine, dacă te vedeau că ești turist. Toți apelează la trucul cu oferte cu condiții scrise mic de tot.

Parcă nu am văzut prea mulți francezi. Știți voi, femeile alea cu un stil effortlessly chic, cu un je-ne-sais-quoi. Mulți imigranți.

Ce mi-a plăcut la Paris:
-Disneyland 🙂
Turnul Eiffel, Sainte Chapelle, Arcul de Triumf, Musée du Louvre, grădinile Tuileries, Notre Dame, Champs-Elysees, Montmartre – Sacre Coeur, Musée de l’Orangerie. Fiecare loc în sine pe care l-am văzut are o atmosferă aparte, încărcată de istorie.
-pentru persoanele sub 26 de ani, intrările la muzee sunt gratuite
-pain au lait
-un lanț de toalete publice unde au și cabine cu spa japonez (2,00 eur intrarea pentru cabina standard și 2,50 pentru cabina spa. Totally worth it și sigur o să aveți nevoie de ele dacă umblați toată ziua prin oraș).

La sfârșitul acestei mini-vacanțe eram atât de frustrată de oraș, încât abia așteptam să mă întorc în București. Da, Bucureștiul ăsta gri. Dacă aud vreun francez că se plânge de București, nu știu ce îi fac. Mi-am dat apoi seama că asta e problema oamenilor care trăiesc acolo. Sunt toți extrem de frustrați, de o nesimțire cruntă, sunt chiar răi și total lipsiți de educație. Chiar și oamenii care lucrează în restaurante, oamenii de la ghișee, you name it.

O să mai merg? O să mai merg la Disneyland cu siguranță. Aș mai merge ca să văd ce nu am apucat să văd acum, cel mult pentru două zile. Știu că sunt oameni vrăjiți de Paris, eu nu (mai) sunt una dintre acești oameni. Totuși, dacă nu ai fost niciodată, e un must do, părerea mea. Cât timp mai există toate obiectivele astea interesante. Recomand Parisul pentru partea culturală. Dacă ești pasionat de artă, istorie, arhitectură, go for it.

À bientôt!

Comments

comments

You May Also Like