Prima oară la psiholog

10911480_901085239926201_8649828537444507270_o

Am pus poza asta cu mine zâmbind pentru că, deși e o poză veche și dinții mei arată altfel acum, exprimă exact starea de spirit pe care am avut-o după ce am ieșit de la prima mea ședință cu un psihoterapeut. Știu că majoritatea oamenilor au o reacție dură atunci când aud despre psiholog: ce, ești nebun/ă? Ai probleme cu capul?

Nu. Ca toți oamenii, avem probleme mai mici sau mai mari, trecem mai ușor sau mai greu prin situații dificile, suntem mai nepăsători sau, din contră, foarte implicați. Problema apare, cred eu, atunci când nu îți mai găsești motivația, curajul, puterea să treci peste momentele neplăcute din viața ta, atunci când, într-o măsură mai mică sau mai mare, simți lucruri ca pe o povară.

Ei bine, oamenii mai apropiați și chiar o parte dintre voi știți că uneori sufăr de anxietate, uneori intru în depresii aparent nemotivate. Am analizat la un moment dat și am realizat că pe Facebook-ul meu se vede foarte ușor când am stări proaste: pozele sunt alb-negru, postez rar, postez melodii triste. Îmi doream de mult să merg la psiholog, să vorbesc cu cineva care simt că nu mă judecă și care e acolo ca să mă înțeleagă și să mă ajute cu ceva mai mult decât o vorbă bună. Problema este că nu știam la cine să merg ca să mă simt în largul meu.

Am fost invitată la un workshop la Clinica Oana Nicolau și mi-a plăcut atât de mult (ne-am jucat tot felul de exerciții amuzante) încât am decis să merg și la o ședință de terapie privată. Am mers la Georgeta Savu, psihoterapeut.

Cum e prima oară la psiholog?

În funcție de vârsta, experiența de viață și, probabil, ușurința cu care un om vorbește despre sine, se țin un număr de 2-3 ședințe introductive prin care psihoterapeutul ajunge să cunoască părți importante și cât mai mult din viața omului. Apoi urmează ședințe „educative” și de terapie, psihoterapeutul va da și teme și exerciții de făcut acasă.

Ședința de care am avut eu parte a decurs foarte natural, mi-a plăcut faptul că am stabilit să ne tutuim fiindcă mi-a fost mult mai ușor să vorbesc așa. La sfârșitul ședinței de 50 min, am întrebat cum sunt majoritatea oamenilor la prima ședință. Răspunsul: emoționați.

Părerea mea: nu e simplu să vorbești despre viața ta cu o persoană pe care abia ai cunoscut-o, cel puțin eu am fost destul de stresată. Mi-a plăcut faptul că mi-a pus o serie de întrebări cu ajutorul cărora discuția a avut un curs natural, spre sfârșitul ședinței mă relaxasem deja. M-au ajutat întrebările pentru că am conștientizat eu de unde îmi vin niște probleme, înainte de confirmarea din partea psihoterapeutului. Cred că e foarte importantă legătura pe care o stabilești cu specialistul la care alegi să mergi.

Vrei să mergi și tu?

Dacă ești curios/ curioasă, dacă îți dorești să vorbești cu cineva avizat despre problemele tale sau simți că ai nevoie să îmbunătățești ceva la tine, scrie mai jos un comentariu sau dă-mi un mesaj pe Facebook prin care să îmi spui că vrei. Am pentru unul dintre voi o ședință gratuită la oricine doriți din echipa clinicii Oana Nicolau – o echipă foarte mare, cu mulți oameni simpatici. 🙂 Voi alege cu random.org.

Be happy.

 

UPDATE

Ședința gratuită merge către Ramona Dora Zamfir! 🙂

Screen Shot 2017-01-12 at 10.28.14Screen Shot 2017-01-12 at 10.24.39

Comments

comments

You May Also Like